kippen felle kleuren 1200 x 675Reynaert, de vos op bezoek in de Kiekenhaag

 

Het Waasland en Reynaert, de vos: het spreekt tot de verbeelding. Maar menig bewoners uit de wijk Kiekenhaag hebben het eventjes gehad met de rosse vriend.

Op een mooie zonnige dag, in de zomer van 2017, wandelde een zorgzame huisvader naar zijn kippenren om zijn welgemutste kippetjes te begroeten en te voorzien van een goedgevuld emmertje tafelrestjes, lekkere afvallige blaadjes van groentjes én nog een portie graantjes als extraatje. Ook een fris flesje water kon niet ontbreken. Maar de verbazing was groot : de eerste verloren pluimen en veren deden het ergste vermoeden. Door het hoofd van onze kippenhouder flitste de gedachte van één grote veldslag, met bloederige pluimen tot in het kippenhok: in de voorbije nacht had een gevecht van leven op dood plaatsgevonden. In de natuur geldt de harde waarheid en de wet van de sterkste. Het vermoeden bleek werkelijkheid; één kippetje lag er een levenloos bij, opengereten met een ontblote romp waarin de ‘eierkrans’ duidelijk te zien was; de twee andere waren spoorloos ….
Klompen schoven door het gras; moedeloos, vol afschuw en met betraande ogen keerde onze goede huisvader terug naar de keuken. Geen eitjes in de mand voor moeder, de vrouw; geen paardenoogje voor dochterlief; geen spek met eieren voor de zoon; enkel een lege ren met pluimen en veren, en een verontwaardigde huisvader, treurig om zijn mooie, trouwe kippen van de Kiekenhaag….
Het dagelijks tafereeltje waarin de kokette, kakelende kippetjes hun verzorger komen begroeten, is verleden tijd. De sluwe vos, verscholen in de grootste maïsvelden, heeft in de Kiekenhaag zijn buikje goed gevuld, maar ja, wie lust er niet af en toe eens een gebraden kippetje of een bordje vol-au-vent met frietjes…. Kunnen we de vos dan ongelijk geven? (DD 201708)

Bin Stekene

BIN Stekene

Bijzonderheden in de wijk