Kerst '18 en Nieuwjaar '19  

Inwandelen kerststallentocht

vrijdag 14 december 2018

 

1 december 2018: in de winkelstraten fonkelen reeds de kerstlichtjes, de kerstbomen staan al in de etalages, de bomen zijn hun bladeren verloren, en de avond valt in het donker. 't Is ook tijd om in de Kiekenhaagwijk de dozen van de zolder te halen!

Start Kerststal KetelaarsgrasOok dit jaar weer zal de kerstsfeer in de Kiekenhaag niet onopgemerkt voorbijgaan! Zoals de voorbije jaren zal aan de bewoners van onze wijk gevraagd worden om in de voortuintjes de Kerstsfeer duidelijk te maken, elk naar eigen smaak en mogelijkheden.. Het belooft, zoals de voorbije jaren, weer een prachtig schouwspel te worden.

Het comité en vrijwilligers komen op zaterdag 8 december langs om de sterren te plaatsen zodat in de voortuintjes van alle bewoners van de wijk de verlichte ster weer zal prijken...
Zoals elk jaar zullen er een 8-tal gedichten doorheen het parcours worden opgesteld. Deze gedichten gaan over de kerstsfeer, over de Kiekenhaag over z'n inwoners, ...
De gedichten werden geschreven door mensen uit onze wijk en dichte omgeving.

 

Op vrijdagavond 14 december 2018 gaan we dan om 19 u van start met de inwandeling van onze kerststallentocht versie 2018-2019. Ook nu weer is er voor gezorgd dat de tocht muzikaal zal opgeluisterd worden door de Chiro.
Iedereen is hierop uitgenodigd en als u vrienden, kennissen of familieleden hebt die wensen mee te stappen : nodig ze zeker uit ! We verzamelen om 18.45 u aan het kruispunt van de Teerlingstraat, de Nachtegaalstraat en de Verkenstraat en stappen via de Nachtegaalstraat richting Kiekenhaag tot het einde van de straat. We keren terug en stappen de Ketelaarsgrasstraat in tot aan het ronde punt om vervolgens een ommekeer te maken tot aan de tent.
Na de tocht worden alle deelnemers verwacht in de verwarmde tent in de Ketelaarsgras voor een lekker drankje (warme soep of gluhwijn) en een gezellige babbel. Ook het borrelkot zal geopend zijn.

 

Maar het eindigt niet met de inwandeling ! Op zaterdag 15 december verwachten we weer veel wandelaars met dank aan de Smokkelaars! vanaf 16 u. wordt de wijk (Ketelaarsgras en Kiekenhaag) verkeersluw gemaakt. Ook de tent en het borrelkot zal dan open zijn, om even de voetjes te warmen en van een warm drankje te genieten. 


Mocht u twijfelen om deel te nemen, zo stond het enkele jaren geleden nog in de krant :

"Ligt Bethlehem in Stekene, of ligt Stekene in Bethlehem. Wat zich in enkele jaren op ons grondgebied afspeelde, had niemand voor mogelijk gehouden. En toch, het eerste kerststalletje stond ergens in de Kiekenhaag, in de tuin van Lucien Persoon. Ik zie het er nog staan, juist achter de haag. Lucien had dat ergens gezien en het liet hem niet meer los. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, ook bij het Feestcomité van de Kiekenhaag.
Tijdens de kersttijd van 2000 werd een eerste aanzet gegeven. Het was wel een moeilijk moment om voldoende deelnemers te vinden. Maar het was een schot in de roos. Niet alleen de Kiekenhaag maar ook de Nachtegael en Ketelaarsgras waren er van bij het begin bij. Van overal kwamen kijklustigen eropaf. Wie zelf geen kerststal had, kon er een lenen met de beeldekens er bij. Tot half januari stond Lucien kerststallen te maken in zijn glazen vitrine, "veur het noste joar".

Nu, enkele jaren later, worden die stallen ook echt ingehuldigd; alleen het weer laat het een beetje afweten. Maar ook in andere straten reageren mensen op wat er in de Kiekenhaag gebeurt. Spontaan verschijnen overal kerststallen. Er is dit jaar geen straat meer in Stekene of er staat wel ergens een stal. Of je nu wil of niet, het werkt toch op het gemoed van de mensen en het eerste negatief woord moet nog vallen. De stal heeft in elk geval zijn werk al gedaan: mensen dichter bij elkaar gebracht, zonder verplichtingen. Daar was het toch ooit om te doen, geloof ik."

 

Gedurende de hele kerstvakantie kan klein en groot genieten van de vele originele kerststalletjes aan de voorgevels of tuintjes en gezellig bijpraten in het borrelkot.

Vanaf vrijdag 21/12 is het borrelkot alle dagen open van 18.30 u met uitzondering  24/12 - 25/12 - 31/12 - 1/1. Openingsuren Borrelkot.

 

Krantenartikel uit BN De Stem - 12/12/2018 : "Als we maar niet zonder stroom vallen...."Hopelijk kunnen wij ook u dit jaar verwelkomen ! ! !

Beste bewoners van de wijk Kiekenhaag : de sterren worden terug opgehaald op maandag 7 januari 2019.